Esdras
Sürgünden Dönenlerin Listesi
5 Bundan sonra, karıları, oğulları, kızları, köleleri, hizmetçileri ve sığırlarıyla birlikte dönmeleri için oymaklarına uygun aile başlan seçildi.
2Darius, davul ve flütlerin müziği eşliğinde, güven içinde Yeruşalim'e kadar onlara eşlik etsin diye bin kişilik bir süvari gönderdi.
3Bütün halk sevinç içinde eğleniyordu.
4Sürgünden dönen oymak, boy, aile başlarının adları şöyleydi:
5Kâhinler, Harun oğlu Pinehas'ın oğullan Seraya oğlu Sadok oğlu Yeşu, Yahuda oymağının Pares soyunun Davut ailesinden Şealtiel oğlu Zerubbabil oğlu Yoakim.
6Bu Darius'un krallığının ikinci yılının ilk ayı olan Nisan ayında, onun önünde bilgece sözler söyleyen Zerrubabil'di.
7Bunlar, Babil Kralı Nebukadnessar'ın Babil'e tutsak olarak sürgün ettikten sonra geçici olarak kaldıkları yerden çıkıp
8Yeruşalim ve Yahudanın geri kalan yerlerine, kendi köylerine dönen Yahuda halkıdır. Bu halk Zerubbabil'le Yeşu, Nehemya, Seraya, Resaya, Bigvay, Mordekay, Bilşan, Mispar, Reelaya, Rehum ve Baana önderliğinde Yeruşalim'e döndüler.
9Önderleriyle sürgünden dönenlerin sayıları şöyleydi: Paroşoğulları: 2172 Şefatyaoğulları: 472
10Arahoğulları: 756
11Yeşu ve Yoav soyundan Pahat-Moavoğulları: 2812
12Elamoğulları: 1254 Zattuoğulları: 945 Korbeoğulları: 705 Banioğulları: 648
13Bevayoğulları: 623 Azgatoğulları: 1322
14Adonikamoğulları: 667 Bigvayoğulları: 2066 Adinoğulları: 454
15Hizkiya soyundan Ateroğulları: 92 Kilan ve Azetasoğulları: 67 Azaruoğulları: 432
16Anniasoğulları: 101 Aromoğulları, Besayoğulları: 323 Yoraoğulları: 112
17Bayterusoğulları: 3005 Beytlehemliler: 123
18Netofalılar:55 Anatotlular: 158 Azmavetliler: 42
19Kiryat-Yearimliler: 25 Kefiralılar ve Beerotlular: 743
20Kadiyasanlılar ve Ammidiyanlılar: 422 Ramalılar ve Gevalılar: 621
21Mikmaslılar: 122 Beytelliler: 52 Magbişliler: 156
22Öbür Elam ve Ono kentlerinden olanlar: 725 Erihalılar: 345
23Senaalılar: 3330.
24Kâhinler: Yeşu ve Anasiv soyundan Yedayaoğulları: 972 İmmeroğulları: 1052
25Paşhuroğulları: 1247 Harimoğulları: 1017.
26Levililer: Yeşu, Kadmiel, Bannas ve Sudiasoğulları: 74.
27Tapınak ezgicileri: Asafoğulları: 128.
28Kapı nöbetçileri: Şallumoğulları, Ateroğulları, Talmonoğulları, Akkuvoğulları, Hatitaoğulları, Şovayoğulları: 139.
29Tapınak görevlileri: Sihaoğulları, Hasufaoğulları, Tabbaotoğulları, Kerosoğulları, Siahaoğulları, Padonoğulları, Levanaoğulları, Hagavaoğulları,
30Akkuvoğulları, Utayoğulları, Ketavoğulları, Hagavoğulları, Şalmayoğulları, Hananoğulları, Katuaoğulları, Gaharoğulları,
31Reayaoğulları, Resinoğulları, Nekodaoğulları, Kasevaoğulları, Gazzamoğulları, Uzzaoğulları, Paseahoğulları, Hasrahoğulları, Besayoğulları, Asnaoğulları, Meunimoğulları, Nefusimoğulları, Bakbukoğulları, Hakufaoğulları, Asuroğulları, Parakimoğulları, Baslutoğulları,
32Mehidaoğulları, Kutaoğulları, Kareaoğulları, Barkosoğulları, Siseraoğulları, Temahoğulları, Nesiahoğulları, Hatifaoğulları.
33Süleyman'ın kullarının soyu: Hassoferetoğulları, Perudaoğulları, Yalaoğulları, Lozonoğulları, Giddeloğulları, Şefatyaoğulları,
34Hattiloğulları, Pokeret-Hassevayimoğulları, Şarotioğulları, Masiahoğulları, Gasoğulları, Addusoğulları, Subasoğulları, Aferaoğulları, Barodisoğulları, Şafatoğulları, Amioğulları.
35Tüm tapınak görevlilerinin ve Süleyman'ın kullarının soyundan olanlar: 372.
36Keruv, Addan ve İmmer önderliğinde Tel-Melah ve Tel-Harşa'dan gelen,
37ancak hangi aileden olduklarını ve soylarının İsrail'den geldiğini kanıtlayamayanlar şunlardır: Toviyaoğulları, Delayaoğulları, Nekodaoğulları: 652.
38Kâhin kabul edilen, ama herhangi bir kaydı bulunamayanlar: Hovayaoğulları, Hakkosoğulları, kendi adıyla anılan Barzillay'ın kızlarından Agiya'yla evli Yaddusoğulları.
39Ancak yazılı bir kayıt bulunmayınca kâhinlik görevi ellerinden alındı.
40Vali Nehemya onlara, Urim ve Tummim kullanan bir kâhin çıkıncaya dek en kutsal yiyeceklerden yememelerini buyurdu.
41Hizmetçilerin dışında, on iki ve daha büyük yaştaki İsrailliler'in toplam sayısı 42360'tı.
42Ayrıca kadınlı erkekli 7337 hizmetçi, 245 ezgici,
43435 deve, 7036 at, 245 katır, 5525 eşek vardı.
44Bazı aile başları Yeruşalim'deki Tanrı'nın Tapınağı'na varınca, tapınağın bulunduğu yerde yeniden kurulması için ant içtiler.
45Her biri gücü oranında hazineye 1000 altın mina, 5000 gümüş mina, 100 kâhin giysisi bağışladılar.
46Kâhinler, Levililer ve halktan bazıları Yeruşalim'e ve çevresine yerleşti. Tapınak ezgicileriyle kapı nöbetçileri ve öbür İsrail halkı da kendi kentlerine yerleşti.
47İsrailliler kendi kentlerine yerleştikten sonra yedinci ayda, tek vücut halinde, tapınağın doğuya bakan ilk kapısının önündeki meydanda toplandılar.
48Sonra Yosadak oğlu Yeşu'yla kâhin kardeşleri ve Şealtiel oğlu Zerubbabil'le kardeşleri yerlerini alıp İsrail'in Tanrısı'nın sunağını Tanrı adamı Musa'nın yasası uyarınca
49üzerinde yakmalık sunular sunmak üzere hazırladılar.
50Ülkedeki öteki uluslardan bir kısmı onlara düşman ve onlardan daha güçlü olmalarına rağmen, sunağın kurulmasında onlara katıldılar. Sabah akşam, uygun zamanlarda Rab'be kurbanlarla yakmalık sunular sundular.
51Kural uyarınca Çardak Bayramı'nı kutladılar.
52Her gün sunulması gereken günlük kurbanların yanısıra, belirli bayramlarda, Şabat günlerinde, Yeni Ay törenlerinde sunulacak yakmalık sunularını sundular.
53Tanrı'nın Tapınağı henüz inşa edilmemiş olmasına rağmen, yedinci ayın yeni ay gününden itibaren kendisine herhangi bir adak adamış olanlar, Tanrı'ya kurbanlar sunmaya başladılar.
54Pers Kralı Koreş'in yazısında yer alan buyruğa uygun olarak duvarcılara, marangozlara para, yiyecek, içecek verdiler.
55Sedir tomruklarını Lübnan'dan denize indirerek Yafa'ya getirmeleri için Saydalılar'la Surlular'a da arabalar sağladılar.
56Şealtiel oğlu Zerubbabil, Yosadak oğlu Yeşu, Levililer, kâhinler ve sürgünden gelen herkes birlikte bir başlangıç yapıp
57Yeruşalim'deki Tanrı'nın Tapınağı'na gelişlerinin ikinci yılının ikinci ayında, yeni ay gününde tapınağın temelini attılar.
58Yirmi ve daha yukarı yaştaki Levililer'i Rab'bin işinde çalışmak üzere görevlendirdiler. Levililer'den Yeşu, oğulları ve kardeşleri, Kadmiel, Yeşu Emadabunoğulları, İliadun oğlu Yodaoğulları, onların oğulları ve kardeşleri Tanrı'nın Tapınağı'nın yapımında çalışanları denetleme işini hep birlikte yüklendiler. Böylece yapıcılar tapınağı inşa ettiler.
59Kâhinler giysileri içinde, Levililer müzik aletleri ve borularla, Asafoğulları da zillerle İsrail Kralı Davut'un buyrukları uyarınca
60Rabbe hamdedip O'nu yüceltmek için sıraya girdiler.
61O'nun sevgisi ve yü celiği sonsuza dek bütün İsrail'in üzerinde olduğu için ezgiler okuyup Rabbe şükranlarını sundular.
62Bütün halk Tanrı'nın Tapınağı'nın temeli atıldığı için borular çalıp yüksek sesle bağırdı, Rab'bi övdü.
63Tapınağın önceki halini bilen birçok yaşlı kâhin, Levili ve boy başları tapınağın temelinin atıldığını görünce hıçkıra hıçkıra ağladılar.
64Ağlama sesleri borularla neşeli çığlıkları bastırmıştı.
65Kalabalık o kadar yüksek sesle boru çalıyordu ki, gürültü çok uzaklardan bile duyuluyordu.
66Yahuda'yla Benyamin oymaklarının düşmanları gürültüyü duyunca, bu boru seslerinin ne anlama geldiğini öğrenmek istediler.
67Sürgünden dönüp İsrail'in Tanrısı'nın Tapınağı'nı inşa edenlerin sesi olduğunu öğrendiler.
68Böylece Zerubbabil, Yeşu ve boy başlarına yaklaşıp,
69"Biz de sizinle inşa edelim. Çünkü, biz de Rab'be, tıpkı sizin gibi Tanrınız'a tapıyoruz. Bizi buraya getiren Asur Kralı Esarhaddon'un döneminden bu yana O'na kuban kesiyoruz" dediler.
70Ne var ki, Zerubbabil, Yeşu ve İsrail'deki boy başları onlara, "Sizin Tanrımız Rab'bin Tapınağı'nın inşasında bizimle yapacak bir şeyiniz yok" dediler,
71"Çünkü, Pers Kralı Koreş'in buyruğu uyarınca İsrail'in Rab'bi için onu biz tek başımıza yapacağız."
72Ancak çevre halkı Yahudiler'e sıkı bir baskı uyguladı, desteklerini kesti ve onların inşaata devam etmelerini engelledi.
73Entrikalar çevirerek, ayaklanmalar çıkararak, kargaşa yaratarak Kral Koreş'in dönemi süresince inşaatın tamamlanmasını engellediler. Dariusun krallığına kadar iki yıl inşaat durduruldu.