Matta Markos Luka Yuhanna Habercilerin İşleri Romalılar 1. Korintliler 2. Korintliler Galatyalılar Efesliler Filipililer Koloseliler 1. Selanikliler 2. Selanikliler 1. Timoteyus 2. Timoteyus Titus Filimon İbraniler Yakup 1. Petrus 2. Petrus 1. Yuhanna 2. Yuhanna 3. Yuhanna Yahuda Vahiy

Habercilerin İşleri

Kral Herodes'in Kızgınlığı

12Bu dönemde Kral Herodes ki­liseden bazı kişilere karşı kaba kuvvet kullandı.

2Yuhanna'nın kardeşi Yakup'u kı­lıçla öldürttü.

3Kral bu davranışın Yahudiler'ce beğenildiğini görünce, da­ha da ileri giderek Petrus'u tutuklattı. Bu, Mayasız Ekmek Bayramı'nda ol­du.

4Onu yakalatıp cezaevine kapattı; onu beklemeleri için her biri dörder kişilik dört kol askere teslim etti. Fısıh Bayramı'ndan sonra Petrus'u halkın önüne çıkarmayı tasarlıyordu.

5Petrus cezaevinde tutuluyordu ama, kilise Tanrı'ya onun için içtenlikle dua etmekteydi.

 

Tanrı Petrus'u Kurtarıyor

6Herodes'in onu halkın önüne çı­karacağı günden bir önceki gece, Petrus çift zincirle bağlı olarak iki asker arasında uyuyordu. Kapının önündeki askerler de cezaevini koruyordu.

7Birden Rab'bin meleği orada durdu, oda ışıkla doluverdi. Melek Petrus'un böğ­rüne dokunarak onu uyandırdı. "Ça­buk kalk!" dedi. O anda Petrus'un el­lerinden zincirler düştü.

8Melek, "Ke­merini bağla, ayakkabını giy" dedi. Petrus buyrulanı yaptı. Sonra melek, "Üst giysini kuşan, ardımdan gel" dedi.

9Petrus çıkıp onun ardından gitti. Ama me­leğin yaptıklarının  gerçek olduğunu bilmiyor, bir görüm gördüğünü sanı­yordu.

10Önce ilk nöbetçi yerini, son­ra ikinciyi geçtiler; kente çıkan demir kapıya vardılar. Kapı önlerinde kendi­liğinden açıldı. Oradan çıkıp bir soka­ğı geçince, melek hemen ondan ayrıl­dı.

11Petrus kendine gelince şöyle de­di: "Şimdi gerçekten biliyorum ki, Rab meleğini gönderip beni Herodes'in elin­den ve Yahudi halkının düşündüğü her kötülükten kurtardı."

12Petrus durumu anlayınca Mer­yem'in evine gitti. Bu Meryem, Markos diye bilinen Yuhanna'nın annesiydi. Orada birçok kişi dua etmektey­di.

13Petrus dış kapıyı çalınca Roda adlı hizmetçi kız kapıyı açmaya gitti.

14Petrus'un sesini tanıdıysa da duydu­ğu sevincin coşkusuyla kapıyı açmadı. Hemen içeriye koşup Petrus'un kapı önünde durduğunu bildirdi.  

15Onlar kıza, "Sen çıldırmış olmalısın" dedi­ler. Ama kız doğru söylediğinde ısrar etti. Bunun üzerine, "Görünen, Petrus'un meleğidir" dediler.

16Petrus ise kapıyı sürekli çalıyor­du. Kapıyı açıp onu görünce çok şaşırdılar.

17Petrus elini sallayarak onla­ra ağızlarını açmamalarını belirttikten sonra, Rab'bin kendisini cezaevinden nasıl çıkardığını anlattı. "Bunu Yakup'a ve kardeşlere bildirin" dedi. Son­ra onlardan ayrılarak başka yere gitti.

18Sabah olunca, Petrus'a ne olduğunu merak eden askerler arasında kargaşa çıktı.

19Herodes de onu aradı; bula­mayınca askerleri sorguya çekti, öldürülmeleri için buyruk çıkardı. Sonra Yahudiye'yi bırakıp Sezariye'ye gitti ve orada kaldı.

 

Herodes'in Öfkesi ve Ölümü

20Herodes Sur ve Saydalılar'a kar­şı çok öfkeliydi. Bu insanlar hep bir­likte kendisine geldiler. Kralın başda­nışmanı Vlastos'un desteğini sağlayarak barış aradılar. Çünkü ülkeleri yi­yecek yönünden kralın ülkesine bel bağlamıştı.

21Kararlaştırılan gün Herodes krala özgü giysiler kuşandı, yar­gı kürsüsüne kuruldu, onlara bir söy­lev verdi.

22Halk, "Bu Tanrı sesidir, insan sesi değil!" diye bağırdı.

23O anda Tanrı'nın meleği onu vurdu, çünkü yüceliği Tanrı'ya ver­memişti. Kurtçuklar bedenini kemirdi ve öldü.

24Bu arada Tanrı'nın sözü yayılıp çoğalıyordu.

25Barnabas ile Saul hizmetleri so­na ermiş olarak Yeruşalim'den dön­düler. Markos diye bilinen Yuhanna'yı da beraberlerinde getirdiler.


Başlangıç