Matta Markos Luka Yuhanna Habercilerin İşleri Romalılar 1. Korintliler 2. Korintliler Galatyalılar Efesliler Filipililer Koloseliler 1. Selanikliler 2. Selanikliler 1. Timoteyus 2. Timoteyus Titus Filimon İbraniler Yakup 1. Petrus 2. Petrus 1. Yuhanna 2. Yuhanna 3. Yuhanna Yahuda Vahiy

1. Korintliler

Çarmıha Gerilen Mesih'i Açıklamak

2Kardeşlerim, size geldiğimde Tan­rı'ya ilişkin tanıklığı söz ustalığı ya da üstün bilgelikle bildirmedim.

2Çünkü aranızdayken, çarmıha geri­len İsa Mesih'ten başka hiçbir şeyi bilmemeye kararlıydım.

3Sizlerle bir­likteyken zayıftım, korkuyordum, tir tir titriyordum.

4Sözüm ve yaydığım bildiri bilgeliğin inandırıcı sözleriyle değil, Ruh'un ve gücün açıklamasıyla oldu.

5Öyle ki, imanınız insan bilgeli­ğine değil, Tanrı'nın gücüne dayan­sın.

 

Gerçek Bilgelik

6Kaldı ki, ruhsal olgunlukta olan­lara bilgelikten söz ediyoruz. Ne bu çağa, ne de ortadan kaldırılacak olan bu çağın yönetimlerine özgü bilgelik­tir bu.

7Saklı bulunan Tanrı bilgeli­ğinden gizemli bir biçimde söz ediyo­ruz. Tanrı'nın bizim yüceltilmemiz için zamanın öncesinde amaçladığı bilge­liktir bu.

8Bu çağın yöneticilerinden hiçbiri bunu bilmedi. Bilmiş olsalardı Yücelik Rabbi'ni çarmıha germezler­di.

9Tıpkı yazıldığı gibi, "Tanrı'nın kendisini sevenlere hazırladıklarını hiçbir göz görmedi, hiçbir kulak duymadı, hiçbir insan yüreği kavramadı."

10Ama Tanrı Ruh aracılığıyla bun­ları bize açıkladı. Çünkü Ruh her şe­yi, Tanrı'ya ilişkin derinlikleri bile araş­tırır.

11İnsanlar arasında insana ilişkin konuları, insanın varlığında bulunan kendi ruhundan başka kim bilebilir? Tıpkı bunun gibi, Tanrı'ya ilişkin konuları da Tanrı Ruhu'ndan başka kim­se bilemez.

12Biz dünyanın ruhunu almadık. Tam tersine, Tanrı tarafından bize bağışlanan armağanları bilebilelim diye Tanrı'dan gelen Ruh'u aldık.

13Konuştuğumuz konular insansal bilgelik düzeyinde öğretilir türden değildir. Tam tersine, Ruh düzeyinde öğretilir türdendir. Ruhsal gerçekleri ruh­sal olanlara açıklıyoruz.

14Ruhtan yoksun insan Tanrı Ruhu'na özgü konuları kavrayamaz. Çün­kü bunlar ona akılsızlık gibi gelir. Onları bilmesi de olanaksızdır. Çünkü bu konular ruhsal yoldan kavranır.

15Ruhsal insan her konuda yargı yürütebilir; ama kimse o insana iliş­kin yargı yürütemez.

16Çünkü, "Rab­bin düşüncesini kim anlayabildi ki O'na öğüt verebilsin?" Kaldı ki, biz­lerde Mesih'in düşüncesi vardır.

 

2:9 Yşa.64:4

2:16 Yşa. 40:13,

 


Başlangıç