Matta Markos Luka Yuhanna Habercilerin İşleri Romalılar 1. Korintliler 2. Korintliler Galatyalılar Efesliler Filipililer Koloseliler 1. Selanikliler 2. Selanikliler 1. Timoteyus 2. Timoteyus Titus Filimon İbraniler Yakup 1. Petrus 2. Petrus 1. Yuhanna 2. Yuhanna 3. Yuhanna Yahuda Vahiy

1. Korintliler

Habercilerin Hakları

9Özgür değil miyim? Haberci de­ğil miyim? Rabbimiz İsa'yı gör­müş değil miyim? Sizler Rab yolunda verdiğim emeklerin sonucu değil mi­siniz?

2Başkaları için haberci değil­sem bile sizler için haberciyim. Çün­kü haberci oluşumun kanıtı Rab'de siz­lersiniz.

3Beni sorguya çekmek iste­yenlere karşı savunmam budur:

4Ye­diğimiz, içtiğimiz üzerinde hakkımız yok mu?

5Öbür habercilerin, Rab'bin kardeşlerinin ve Kifas'ın yaptığı gi­bi, imanlı bir eş alıp birlikte yolculuk etmeye bizim de hakkımız yok mu?

6Yoksa yalnız benle Barnabas mı geçimimiz için çalışmak zorundayız?

7Kim kendi parasıyla askerlik yapar? Kim bağ dikip de ürününü yemez? Yada kim sürüyü güder de sürünün sütünden yararlanmaz?

8Bunları insansal açıdan mı söyle­diğimi sanıyorsunuz? Kutsal Yasa da aynı konulardan söz etmiyor mu?

9Mu­sa'nın yasasında şunlar yazılıdır: "Harman döven öküzün ağzını bağlamayacaksın." Tanrı öküzleri mi kayırıyor?

10Yoksa doğrudan doğruya bizlere ilişkin mi konuşuyor? Evet, yazılan söz bizlere ilişkindir. Bu demektir ki, çift süren de umutla çift sürmeli, harman döven de üründen pay almak umuduyla har­man dövmeli.

11Eğer biz size ruhsal değerleri ektiysek, sizden maddesel değerleri biçmemiz çok mu sayılır?

12Eğer başkaları sizlerden yararlan­maya yetkili sayılıyorsa, bizim yetki­miz daha önemli değil midir? Ne varki, biz bu yetkiyi kullanmadık. Mesih'­in Sevindirici Haberi'ne engel olmaya­lım diye her güçlüğe göğüs geriyoruz.

13Tapınakta hizmet edenlerin tapı­naktan yiyecek sağladıklarını, sunakta görev yapanların sunaktan pay aldık­larını bilmez misiniz?

14Tıpkı bunun gibi, Rab de Sevindirici Haber'i bildi­renlerin Sevindirici Haber'den geçin­melerini buyurmuştur.

15Ama ben bu hakların hiçbirini kullanmadım. Onlardan yararlanmak için de yazmadım bunları. Çünkü biri beni övüncümden edeceğine, ölmeyi yeğlerim.

16Eğer Sevindirici Haber'i yayı­yorsam, bu benim için övünç nedeni değildir. Bunu yapmak zorundayım. Sevindirici Haber'i yaymazsam yazıklar olsun bana!

17Çünkü bunu ken­di isteğimle yapıyorsam, karşılığım olur. Ama isteksizce yapıyorsam, de­mek ki bu kâhyalıkta bana güvenili­yor.

18Öyleyse karşılığım nedir? Se­vindirici Haber'i yayarken bu sevin­dirici bildiriyi karşılıksız yaymak, böy­lece Sevindirici Haber'e ilişkin doğal hakkımı hiç kullanmamak.

19Özgür olmama ve kimsenin kö­lesi sayılmamama karşın, herkese kö­le oldum. Amacım daha çok kişiyi Me­sih'e kazanmaktır.

20Yahudiler'le Ya­hudi gibi oldum. Amacım Yahudiler'i Mesih'e kazanmaktır. Kendim Kutsal Yasa'nın denetimi altında olmamama karşın. Yasa altındakilere Yasa altındaymışım gibi davrandım. Amacım Ya­sa'nın denetimi altında olanları Me­sih'e kazanmaktır.

21Yasa'nın deneti­mi altında olmayanlara ben de Yasa­nın altında değilmişim gibi davran­dım. Amacım Yasa'nın denetimi al­tında olmayanları Mesih'e kazanmaktır. Oysa Tanrı doğrultusunda Yasa­dan bağımsız biri değilim; Mesih Yasası'nın denetimi altındayım.

22Zayıf olanlarla ben de zayıf oldum. Ama­cım zayıf olanları Mesih'e kazanmak­tır. Herkesle her şey oldum. Amacım her yola başvurarak insanların bazıla­rını kurtarmaktır.

23Bunların tümünü Sevindirici Haber yararına yapıyo­rum. Amacım Sevindirici Haber'in se­vincine paydaş olmaktır.

 

Yarışan Sporcu Gibi

24Bilmez misiniz? Koşu alanında yarışanların tümü koşuya katılır, ama ödülü tek kişi alır. Sizler de ödülü el­de etmek amacıyla koşun.

25Her atlet her konuda tutkularına üstün gelmek zorundadır. Bunu solup giden bir çelengi başlarına geçirtebilmek için yaparlar. Ama bizim amacımız hiç solmayandır.

26Onun içindir ki, ben geli­şigüzel koşmuyorum. Yumruğumu ha­vayı  döver  gibi  boşa  atmıyorum.

27Tam tersine, başkalarına sözü bil­dirdikten sonra, kendim onaylanma­yan biri durumuna düşmeyeyim diye bedenime eziyet edip onu tutsak kılıyorum.

 

9:9 Yas.25:4.

 


Başlangıç