Deuterokanonik (Apokrif) Kitaplar Tobit Yudit Ester Bilgelik Sirak Baruk Yeremya’nın Mektubu Azarya’nın Duası Suzanna Bel ve Ejderha 1. Makabeler 2. Makabeler 3. Makabeler Esdras Ezra Maneşşe’nin Duası 151. Mezmur 4. Makabeler

Sirak

23Tanrım, yaşamımın Babası ve Efendisi, Onların saçma isteklerine uymama engel ol, Onların yüzünden düşmeme engel ol.

2Düşüncelerimden ötürü beni kim cezalandıracak? Yüreğime bilgeliğin disiplinini kim uygulayacak? Suçlarım bağışlanmamalı, Her günahım kaydedilmeli.

3Çünkü suçlarım çoğalabilir, Günahlarım artabilir. Bana karşı olan kişilerin önünde düşebilirim, Düşmanım şeytanca bir zevk duyabilir.

4Rabbim, Babam ve yaşamımın Tanrısı, Bana kibirli bakışlar verme,

5Şehveti benden uzaklaştır,

6Nefsime ve şehvete uymamı önle, Utanmaz isteklere kapılmama izin verme.

Ant İçmek

7Çocuklar, size öğreteceklerimi dinleyin, Sözlerime uyanlar suçüstü yakalanmayacaktır.

8Günah işleyen kendi dudaklarıyla tuzağa düşer, Böylece yolsuzluk yapan adamla kibirli kişi yanılır.

9Ant içmeye ağzını alıştırma, Tanrı'nın adını anma alışkanlığı edinme.

10Çünkü her an seyredilen bir köle Her zaman bereleneceği gibi, Her an ant içenle Tanrı'nın adını anan kişi de Günahsız olmayacaktır.

11Her zaman ant içen kişi günah doludur, Şiddet evinden eksik olmaz. Birini gücendirirse suçludur, Ciddiye almadan ant içerse, iki misli günah işlemiş olur. Yalan söyleyerek ant içerse Kendisine suçsuz gibi davranılmayacak, Evi acılarla dolacaktır.

Kötü Konuşma

12Ölümle yüklü bir konuşma türü vardır, Yakup'un mirasında bulunmaz. Çünkü dindar kimseler bunlardan uzak durur, Onlar kendilerini sefahate verip günah işlemezler.

13Kaba sözcüklere, Sövüp sayma türünden sözlere ağzını alıştırma, Çünkü böyle konuşursan günah işlersin.

14Prenslerle olduğun zaman, Annenle babanı anımsa. Çünkü kendini unutup Akılsız biri gibi davranabilirsin. O zaman hiç doğmamış olmayı diler, Doğduğun güne lanet edersin.

15Yakışıksız sözler söyleme alışkanlığında olan kişi Yaşadığı sürece bundan vazgeçemez.

Bedensel Günahlar

16İki çeşit insan günahları arttırır, Bir üçüncü tür öfkelendirir. Ocak gibi alevlenen bir tutku vardır, O tutkuyu yatıştırmak için tatmin etmek gerekir. Kendi etini şehvetle isteyen kişi vardır, Bu ateş onu tüketinceye dek bundan vazgeçmez.

17Zina eden kimse için her yemek tatlıdır, Ölünceye dek bu işten bıkmaz.

18Evlilik yatağına karşı günah işleyen kişi Kendi kendine şöyle der: "Beni kim görebilir? Karanlık çevremi sarıyor, duvarlar beni gizliyor, Beni kimse görmüyor, niçin üzüleyim? Yüce Tanrı benim günahlarımı anımsamayacaktır."

19O, insanların bakışlarından korkar, Tanrı'nın bakışlarının Güneşten on bin defa daha parlak olduğunu anlamaz. O'nun gözleri insanın her davranışını, En gizli köşeleri görür.

20Tanrı tüm yaratılanları daha yaratılmadan biliyordu, Şimdi yaratılmış olanları hala biliyor.

21Günahlı adam hiç beklemediği anda yakalanacak, Kent halkının önünde cezalandırılacaktır.

Zina Eden Kadın

22Kocasını bırakıp giden Ve ona başka bir erkekten mirasçı veren kadın Aynı durumdadır.

23İlk önce yüce Tanrı'nın yasasına karşı gelmiştir, İkincisi kocasını aldatmıştır. Üçüncüsü fahişelik edip zina yapmıştır, Başka erkekten çocuğu olmuştur.

24Kendisi topluluğun önüne getirilecek, Çocukları için soruşturma açılacaktır.

25Çocukları kök salmayacak, Dalları meyve vermeyecektir.

26Herkes onun anısına lanet edecek, Onun utancı asla yok olmayacaktır.

27O kadından daha uzun süre yaşayanlar Tanrı'dan korkmaktan daha iyi bir şey olmadığını, Tanrı'nın buyruklarına uymaktan Daha güzel bir şey olmadığını anlayacaklardır.


Başlangıç